PR-tips: 5 tillfällen att kommunicera ett sponsorskap

Att publicera ett nytt sponsorskap på er egen hemsida och i sociala medier är lite av ett ”basic scenario”, det vill säga som kanske inte alltid är avtalat att ni måste göra, men som tyst förväntas av sponsorn. När du passerat det stadiet – sätt en struktur och skapa rutiner för hur ni arbetar med PR för att ge sponsorn extra uppmärksamhet.

Notera gärna från början att de här fem tillfällena i det här inlägget inte behöver vara inskrivna i sponsoravtalet som en avtalsrättighet, utan kan vara något som en rättighet (och sponsor) kan och vill göra utöver vad som är avtalat.

”All reklam är bra reklam”, eller hur var det nu?

1. Offentliggör sponsorskapet när sponsoravtalet är signerat

Vi skulle kunna kalla den här första punkten för ”handslaget” eller ”pennan”. Ingen bild är väl mer typisk att se och sprida i sociala medier, på hemsidor och till lokaltidningen som den på företrädare för rättighet och sponsor.

Jag brukar rekommendera rättigheter att ta tag i taktpinnen och vara proaktiva i den här fasen. De flesta sponsorer blir glada över att rättigheten stolt vill meddela det nya samarbetet. Och sponsorskapet får en bra start. Sponsring är relationsmarknadsföring, så här finns sällan anledning att hålla igen.

Men tänk på att informera den andra parten om att (och när/hur) du tänker offentliggöra samarbetet, utifall att de vill vänta till en särskild dag eller ett särskilt tillfälle.

2. Gör en nyhet vid första aktiviteten

Det andra tillfället att kommunicera sponsorskapet i egna kanaler och via media är inför den första aktiviteten, eller innan den huvudsakliga aktiveringsfasen.

Om det gäller till exempel ett evenemang som sponsras brukar gärna sponsorer vilja berätta till deltagare eller besökare vad företag ska göra på plats. De gör helt enkelt för-reklam för sin aktivering (något som brukar hänga ihop med att eventutvärderingarna blir bättre än om sponsorn inte kommunicerar i förväg).

Ett annat exempel är kampanjlanseringar, till exempel när ett idrottslag eller en idrottare är huvudperson i en reklamfilm eller i olika typer av annonser. När Nike uppmärksammade sitt 20-åriga sponsorskap av FC Barcelona använde man ett sådant här tillfälle.

3. Fortsätt gör PR under sponsorskapet (vid aktivering)

Även de mest välplanerade sponsorskap kan ändras under tiden de pågår eller aktiveras. Det kan till exempel vara så att det sker förändringar i sponsorskapet; hela eller delar av rättigheterna som sponsras förändras.

Kanske sker ett sportsligt avancemang, eller en utbyggnad av arenan eller klubbhuset, som förändrar förutsättningarna?

I boken benämner vi det här som två av flera exempel på rättighetsförändringar; händelser som påverkar en rättighet så pass mycket att det också påverkar ett sponsorskaps värde.

4. Kommunicera efter aktiviteter som sticker ut

När aktiveringen är genomförd kan det finnas läge att dela resultat från kampanjer och aktiviteter. Det kan till exempel handla om sammanställningar efter ett evenemang eller resultat från en säsong.

Här är ofta idrottens ”sponsormedier” samt sponsorns branschmedier bra kanaler att lyfta positiva resultat, likväl som via interna kanaler.

5. Uppmärksamma sponsorskapet vid förlängning eller avslut

Förlängning och avslut är två klassiska tillfällen för välplanerad kommunikation.

Ett listigt exempel på en förlängning som fick relativt stort PR-genomslag var när Betsson blev ”ny” huvudsponsor till SHL. Faktum var ju att Betsson övertog sponsorskapet från NordicBet, ett varumärke som ägs av just Betsson.

Bland kända slut är nog caset när Åbro skulle avsluta sitt 23-åriga sponsorskap av AIK Fotboll här om året. Bryggeriet valde att hylla lagets avlidne målvakt Ivan Turina och upplät sitt huvudsponsorskap till Hjärt- Lungfonden. Initiativet tillkännagavs på en uppmärksammad presskonferens och supportrarna samlade in pengar till forskningen.

Men kom ihåg – välj dina tillfällen

Beroende på hur stort sponsorskapet är och hur mycket resurser (tid, pengar och personal) du som rättighet har, desto fler tillfällen kan ni använda för att kommunicera sponsorskapet.

Ligg gärna steget före dina sponsorer genom att ta täten direkt när samarbetet startar, men senare i listan kan det vara läge att låta sponsorn och deras PR-avdelning vara drivande.

Och avslutningsvis, glöm aldrig att det är tillfället som gör nyheten. Är det du försöker sprida ingen nyhet? Låtsas då inte som att det är en nyhet…

Det här inlägget är en del av Hållbar sponsrings julkalender. Du hittar alla inlägg här.

[button url=”https://www.hallbarsponsring.se/bestall/” target=”_blank|_self” style=”xsmall|small|normal”]Beställ boken här[/button]