SvenskaFans och Amnesty ger rött kort till Fifa i nytt samarbete

Svenskafans Amnesty Qatar 2022

SvenskaFans och Amnesty ingår i ett större samarbete med fokus på VM 2022 i Qatar. Syftet är att engagera supportrar och skapa debatt kring Qatarfrågan för att uppmärksamma migrantarbetarnas villkor.

– Vi märker att det här är en av de mest explosiva frågorna i fotbollsvärlden just nu, säger SvenskaFans chefredaktör Linus Sunnervik i ett pressmeddelande.

I februari rapporterade Guardian att minst 6500 människor har dött under byggandet av arenor och infrastruktur inför herrarnas fotbolls-VM i Qatar 2022.

Migrantarbetarnas levnads- och arbetsvillkor i Qatar kritiseras av internationella fackliga organisationer, och i Sverige har Djurgården och Gais under våren tagit ställning för att Svenska Fotbollförbundet borde bojkotta mästerskapet.

Lanserar SvenskaFans Fair Play Qatar

SvenskaFans kommer nu att lyfta Qatarfrågan i ett större samarbete med Amnesty som löper fram till och med VM 2022. På den nylanserade sidan SvenskaFans Fair Play Qatar kommer besökare att kunna ta del av de senaste rapporterna från Qatar, driva debatt och fördjupa sina kunskaper om situationen i Qatar och VM 2022.

– Vi ser och hör att Qatarfrågan väcker mycket känslor, men också att många supportrar efterfrågar mer information. Med hjälp av Amnestys rapporter vill vi hjälpa supportrar att bilda sin egen uppfattning i Qatarfrågan, utan att säga åt folk vad de ska tycka, säger SvenskaFans chefredaktör Linus Sunnervik.

Joanna Backman, varumärkesansvarig på Amnesty Sverige:

– Vi är väldigt stolta över samarbetet med SvenskaFans. Det ger oss möjligheten att nå ut till ännu fler människor med våra viktiga budskap när det gäller kopplingen mellan mänskliga rättigheter och sport – och i det här fallet situationen i Qatar. Vi är också glada över att mänskliga rättigheter är en prioriterad fråga för SvenskaFans, och att de lägger både tid och resurser på att informera människor om baksidan av herrarnas fotbolls-VM.

Mötessplats och kunskapskälla

SvenskaFans Fair Play Qatar kommer att fungera som en informationskanal men även erbjuda möjlighet för besökare att skapa debatt. Skribenter på SvenskaFans kommer också att erbjudas möjlighet till utbildning av Amnesty för att fördjupa sina kunskaper.

– Som Sveriges största plattform för supportrar så känns det som en självklarhet att göra SvenskaFans Fair Play Qatar till en naturlig mötesplats och kunskapskälla för de här frågorna, avslutar Linus Sunnervik.